Its All about Pj Problem Strings (SiPjAjk) - 7 Spaces Of Interest (Si) and their associated Basic Sequences; 7 Pj Problems of Interest (PPI) and their Alleles (Ajk)

Expressions Of Pj Problems.

Pj Problems - Overview
Celestial Stars As Expressions Of Pj Problems
The Number Line As Expression Of Pj Problems
Geometries As Expressions Of Pj Problems
7 Spaces Of Interest - Overview
Triadic Unit Mesh
Creation As Expression Of Pj Problems
The Atom As Expression Of Pj Problems
Survival As Expression Of Pj Problems
Energy As Expression Of Pj Problems
Light As Expression Of Pj Problems
Heat As Expression Of Pj Problems
Sound As Expression Of Pj Problems
Music As Expression Of Pj Problems
Language As Expression of Pj Problems
Stories As Expressions of Pj Problems
Work As Expression Of Pj Problems
States Of Matter As Expressions Of Pj Problems
Buoyancy As Expression Of Pj Problems
Nuclear Reactions As Expressions Of Pj Problems
Molecular Shapes As Expressions Of Pj Problems
Electron Configurations As Expressions Of Pj Problems
Chemical Bonds As Expressions Of Pj Problems
Energy Conversion As Expression Of Pj Problems
Chemical Reactions As Expressions Of Pj Problems
Electromagnetism As Expression Of Pj Problems
Continuity As Expression Of Pj Problems
Growth As Expression Of Pj Problems
Human-cells As Expressions Of Pj Problems
Proteins As Expressions Of Pj Problems
Nucleic Acids As Expressions Of Pj Problems
COHN - Nature's Engineering Of The Human Body
The Human-Body Systems As Expressions Of Pj Problems
Vision As Expression Of Pj Problems
Walking As Expression Of Pj Problems
Behaviors As Expressions Of Pj Problems
Sensors' Sensings As Expressions Of Pj Problems
Beauty As Expression Of Pj Problems
Faith, Love, Charity As Expressions Of Pj Problems
Photosynthesis As Expressions Of Pj Problems
Weather As Expression Of Pj Problems
Systems As Expressions Of Pj Problems
Algorithms As Expressions Of Pj Problems
Tools As Expressions Of Pj Problems
Networks As Expressions Of Pj Problems
Search As Expressions Of Pj Problems
Differential Calculus As Expression Of Pj Problems
Antiderivative As Expression Of Pj Problems
Integral Calculus As Expression Of Pj Problems
Economies As Expresions Of Pj Problems
Inflation As Expression Of Pj Problems
Markets As Expressions Of Pj Problems
Money Supply As Expression Of Pj Problems
Painting As Expressions Of Pj Problems
Single Variable Functions - Limits-Differentiability-Continuity

Calculus plays a major role in the search for solutions for myriad existential problems. Limits, differentiability and continuity are some of the central concepts in calculus.
Limits Theorems

1. Consider the general polynomial p(x) = a0 + a1x + a2x2 + ... + anxn.
Show that limitx→a p(x) = p(a). Where a is a real number.
Ans:1. limitx→a p(x) = limitx→a (a0 + a1x + a2x2 + ... + anxn) = p(a) (after applying limits theorems)
In general for any polynomial p, limitx→a p(x) = p(a)
Also, if a rational function r(x) = p(x)/q(x); where p and q are polynomials and q(x) ≠ 0;
Then, limitx→a r(x) = r(a)

2. Determine the following limits:
(a) limx→4 (5x2 - 2x + 3)
(b) limt→-2 (t + 1)9(t2 - 1)
(c) limt→4- √(16 - x2)
(d) limt→-3 [(x2) - x + 12)]/(x + 3)
Ans:2(a) f(4) = 75
(b) f(-2) = -3
(c) f(4) = 0
(d) Limit does not exist because as x tends to -3, x + 3 tends to 0 eventhough (x2 - x + 12) tends to 24. There is no way to simplify this ratio so as to remove the denominator. Sometimes such removal is possible. For example, if the numerator had -12 instead of +12, this would have been possible through factorization.

3(a) Write the difference quotient for f(x).
(b) Write the difference quotient for f(x) at x = a.
(c) What is another name for the limit of the difference quotient for f(x) at x = a as the denominator tends to 0?
(d) What is the geometric interpretation of the answer to 3(c)?
(e) What is the interpretation of the answer to 3(c) with respect to rate of change?
Ans:3(a) [f(x + h) - f(x)]/h. Where h ≠ 0.
(b) [f(a + h) - f(a)]/h.
(c) limh→0 [f(a + h) - f(a)]/h is also called the derivative of f at a and is denoted as f'(a). f is differentiable at a if the derivative f'(a) exists.
(d) The derivative f'(a) is gometrically interpreted as the slope of the tangent to f(x) at a.
(e) The derivative f'(a) is also interpreted as the instantaneous rate of change of f with respect to x at a.

4. Use the difference quotients of the following functions to determine their derivatives:
(a) f(x) = x2.
(b) f(x) = 1/x.
Ans:4(a) Simplification of the difference quotient results in
2x + h. So, limh→0 2x + h = 2x.
Therefore derivative = f'(x) = 2x
(b) Simplification of the difference quotient results in
-1/(x(x + h)). So, limh→0 -1/(x(x + h))
Therefore derivative = f'(x) = -1/x2.

5(a) Relate differentiability with continuity
(b) Relate Limits with continuity.
Ans:5(a). If f(x) is differentiable at x = a, then f(x) is continuous at x = a. Although differentiability implies continuity, continuity does not imply differentiability. In other words, the continuity of f(x) at x = a, does not imply that f(x) is differentiable at x = a.
(b) If limx→a f(x) = f(a), then f(x) is continuous at x = a.

6. f(x) = (x2 -x - 6)/(x - 3)
(a) Is f(x) continuous at x = 3?
(b) Is f(x) differentiable at x = 3?
Ans:6(a) limh→0 f(x) = 5. f(3) = 4. So f(x) is not continuous at x = 3.
(b) If f(x) is not continuous at x = 3, it is not differentiable at x = 3.

7. If f(x) = x2 - x is continuous on ℜ What is the limit of g(x) = ef(x) as x tends to 1?
Ans: If f(x) is continuous on ℜ, then g(x) is continuous on ℜ. So limx→1 g(x) = g(1) = 1

8. Determine if f(x) is increasing or decreasing at x = a if:
(a) f'(a) > 0
(b) f'(a) < 0
(c) f'(a) = 0.
Ans: 8(a) if f'(a) > 0, then f(x) is increasing at x = a (first derivative rule)
(b) If f'(a) < 0, then f(x) is decreasing at x = a (first derivative rule)
(c) Not clear whether f(x) is increasing or decreasing, more information is needed.

9. Determine if f(x) is concave up or concave down at x = a if:
(a) f''(a) > 0
(b) f''(a) < 0
(c) f'(a) = 0.
Ans: 9(a) if f''(a) > 0, then f(x) is concave up at x = a (second derivative rule)
(b) If f''(a) < 0, then f(x) is concave down at x = a (second derivative rule)
(c) Not clear whether f(x) is convave up or concave down, more information is needed.

10. Evaluate limx→∞ sin(1/x).
Ans: 0.



1       2       3       

<--Daily Math-->

Mind Warm Ups

The point "." is a mathematical abstraction. It has negligible size and a great sense of position. Consequently, it is front and center in abstract existential reasoning.

Problems by Peter O. Sagay

Conics

Ordinary Differential Equations (ODEs)

Vector Spaces

Real Numbers

What is Time?
St Augustine On Time
Bergson On Time
Heidegger On Time
Kant On Time
Sagay On Time
What is Space?
Newton On Space
Space Governance
Leaders
Imperfect Leaders
Essence Of Mathematics
Toolness Of Mathematics
The Number Line
Variables
Equations
Functions
The Windflower Saga
Who Am I?
Primordial Equilibrium
Primordial Care
Force Of Being
Forgiveness

Blessed are they that have not seen, and yet have believed. John 20:29

TECTechnic Logo, Kimberlee J. Benart | © 2000-2016 | All rights reserved | Founder and Site Programmer, Peter O. Sagay.